Την Τρίτη 26/3/2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Νέας Ζίχνης, κ. Παντελή Μπόζη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη συμμετοχή τους στη Βουλή των Εφήβων. Τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί των παιδιών εστιάστηκαν, κυρίως, στο παρόν και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας και ο Δήμαρχος με εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο απάντησε στα ζητήματα που τέθηκαν. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Προγράμματος, κ. Δινάκη Βασιλική, Κοινωνιολόγος, και η έτερη συνοδός εκπαιδευτικός, κ. Εξίογλου Μαρία , Φιλόλογος, ευχαριστούν τον Δήμαρχο για τη φιλοξενία του και την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της επίσκεψης του σχολείου μας.

Στιγμές γεμάτες ξεγνοιασιά, όμορφες εικόνες, αλλά και ουσιαστική ψυχαγωγία, από την πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών και μαθητριών της Γ΄Λυκείου στην Κρήτη (29/2-4/3/2024), όπως αποδεικνύουν, άλλωστε, και οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες!
Πολλά ευχαριστώ στις συνοδούς καθηγήτριες, κκ. Κυριακή Ταζέ και Παναγιώτα Σταμέλου, που συνέδραμαν, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να βιώσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία!
 
1η: Θαυμάζοντας τον δίσκο της Φαιστού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
2η: Στην οικία-Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Χαλέπα Χανίων, σ' έναν εμβληματικό χώρο ιστορικής μνήμης, όπου "συναντάμε" τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον διπλωμάτη, Ελευθέριο Βενιζέλο.
3η: Στη Σπιναλόγκα, στο μικρό νησί-φρούριο, ακατοίκητο σήμερα,  που έμεινε στην ιστορία ως τελευταία "αποικία" των λεπρών.
4η: Στον ανδριάντα του Σπύρου Καγαλιεδάκη, στο σημείο όπου, κατά την Κρητική Επανάσταση, ο ήρωας άρπαξε τον θρυμματισμένο ιστό της ελληνικής σημαίας ,
 κάνοντας το ίδιο το σώμα του κοντάρι. 
5η: Από την επίσκεψη στους τάφους του Ελευθερίου Βενιζέλου και του γιου του, Σοφοκλή Βενιζέλου, στα ανατολικά περίχωρα των Χανίων.
6η: Πανδαισία χρωμάτων και μοναδική θαλάσσια βιοποικιλότητα στο Cretaquarium Ηρακλείου, το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ελλάδας.
7η: Επίσκεψη στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού: η ιστορία, αλλά και η μυθολογία (Λαβύρινθος- Μινώταυρος, Δαίδαλος- Ίκαρος...) μπροστά στα μάτια μας!
 

Την Πέμπτη 29/2/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου μετέβησαν σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Σερρών, στο πλαίσιο των υποστηρικτικών επισκέψεων εργασίας που πραγματοποιούν για τη συμμετοχή τους στη "Βουλή των Εφήβων" με Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό την κ. Βασιλική Δινάκη, η οποία και τους συνόδεψε - μαζί με την εκπαιδευτικό του σχολείου, κ. Παναγιώτα Παγωνά. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν και να επεκείνουν  την προσέγγιση του θέματος της Έμφυλης Βίας, στο οποίο ήδη "εργάζονται", καθώς έχουν συμμετάσχει και στην αντίστοιχη δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής "Μαζί σπάμε τη σιωπή", αλλά και στη διαδικτυακή επιμορφωτική δράση του νεοϊδρυθέντος δικτύου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών "TRACeD".

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν στον κινηματογράφο Κρόνιο στις Σέρρες την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Η Φόνισσα”. Οι κριτικές για την ταινία ήταν διθυραμβικές, κάτι που ενέτεινε τις προσδοκίες μας για την ταινία που θα παρακολουθούσαμε. Άλλωστε, ήμασταν εξοικειωμένοι με το αριστούργημα του Παπαδιαμάντη από τα σχολικά μας διαβάσματα και τις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τις καθηγήτριες του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των τριών τάξεων του σχολείου, κκ. Μ. Εξίογλου, Ε. Λιλή και Κ. Ταζέ.

Πραγματικά, η απόδοση του μυθιστορήματος ήταν εξαιρετική, καθώς η σκηνοθέτης, Εύα Νάθενα, απέδωσε αριστοτεχνικά το δραματουργικό περιβάλλον του Παπαδιαμάντη, αναπαριστώντας πιστά τόπους, συμπεριφορές και αντιλήψεις της τότε εποχής, όπου η θέση της γυναίκας ήταν “εγκληματικά” υποβιβασμένη. Η πρωταγωνίστρια,  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, συγκλονιστική, αλλά και η συνολική αισθητική της ταινίας ιδιαίτερα υψηλή. Ευχαριστούμε τις καθηγήτριές μας, κκ. Β. Δινάκη, Ε. Λιλή, Θ. Πετράτου και Κ. Ταζέ που μας συνόδεψαν στην εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 η Α’ και Β’ τάξη του σχολείου μας μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Θέατρο Metropolitan για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Ιστορίες να σκεφτείς”, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο best seller του πολυδιαβασμένου Χόρχε Μπουκάι. Μάλιστα, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το συγγραφικό του πλαίσιο εξοικειωθήκαμε με το έργο του διαβάζοντας στο σχολείο αποσπάσματα από βιβλία του με τις καθηγήτριες μας, κκ. Βασιλική Δινάκη και Αθηνά Χριστοδούλου.

Η παράσταση ικανοποίησε απόλυτα τις προσδοκίες μας. Οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες που αναδύονται μέσα από τις ιστορίες του διάσημου Αργεντίνου συγγραφέα-ψυχοθεραπευτή αποτελούν πραγματικά “τροφή για σκέψη”. Ευχαριστούμε τις καθηγήτριές μας, κκ. Βασιλική Δινάκη, Θεώνη Πετράτου και Κυριακή Ταζέ που μας συνόδεψαν και μας έδωσαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούμε πραγματικά. Ανανεωθήκαμε, γελάσαμε, προβληματιστήκαμε…