Αστρονομικές Μετρήσεις στην Αρχαία Ελλάδα

 
 

Το πρόγραμμα

Δράσεις
Εκδηλώσεις
Σύνδεσμοι
Παραδοτέα
 

Αγγλικά

 

Το Πρόγραμμα


Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό στους μαθητές και το κοινό, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν πραγματοποιήσει μια σειρά από ακριβείς αστρονομικές μετρήσεις και είχαν κατασκευάσει επιτυχημένα μοντέλα σε μία προσπάθεια να περιγράψουν τα θαύματα του Σύμπαντος. Με τη δύναμη της ανθρώπινης σκέψης έκαναν λογικές εκτιμήσεις των μεγεθών της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου και των αποστάσεων του Ήλιου και της Σελήνης από τη Γη.

Αυτό το πρόγραμμα έχει διττό στόχο.

  • Πρώτα στοχεύει να φέρει αυτή τη γνώση στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι, υλοποιώντας αυτές τις μετρήσεις, θα εκτιμήσουν πώς ο εφευρετικός νους μπορεί να να εξερευνήσει το σύμπαν από τον μικρό μας πλανήτη. Οι μαθητές θα συνεχίσουν να εξερευνούν το σύμπαν πέρα από τη Γη, τη Σελήνη και τον Ήλιο και αναλύοντας τις παρατηρήσεις τους θα επεκτείνουν τις γνώσεις τους για το Σύμπαν και θα αναμορφώσουν τις εναλλακτικές απόψεις που πιθανώς έχουν, προσεγγίζοντας τις επιστημονικές.
  • Δεύτερος στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη αυτών των μαθητών στην προσέγγιση της τοπικής κοινότητας και στη διάδοση της γνώσης τους στο κοινό έτσι ώστε ο καθένας να μπορέσει να καταλάβει ότι ο Κόσμος δεν είναι πέρα από τις δυνατότητες αντίληψής μας αλλά είναι στο χέρι του καθενός να τον εξερευνήσει ακόμα και από την αυλή του σπιτιού του, όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι.

Αρχή ] [ Το Πρόγραμμα ] [ Δράσεις ] [ Εκδηλώσεις ] [ Σύνδεσμοι ] [ Παραδοτέα ]